Sunday, September 30, 2012

Eid Mubarak 1433H :)

Photobucket
Assalamualaikum :)

Apa khabar semua? Harapnya semua dalam keadaan sihat sentiasa insyaAllah :) Walaupun Syawal telah lama berlalu pergi, tapi mira tetap nak update tentang cerita raya mira. hehe Mira ni memang suka update cerita yang dah basi. haha Maaf la kepada sesiapa yang lama dah menanti entry2 daripada mira. Mira agak busy dgn kehidupan realiti. Tak sempat nak layan social network sgt. Especially bila husband ada dekat sebelah. hee Actually, bnyk jugak entry ada dekat draf. Yang masih tak siap update. hee Tp takpe laa. Tu nanti2 mira update lg. hee So, setelah sebulan berpuasa, giliran Syawal pula menjelma. Semoga segala amalan kita pada bulan Ramadhan yang lalu diterima Allah SWT. Dan semoga kita semua masih berpeluang untuk bertemu dengan Ramadhan pada tahun2 akan dtg. Aamiin.

Syawal kali ni merupakan Syawal yang menarik bagi mira. Sebab? Ni first time mira raya dekat kampung suami. Tanpa mama ayah. I felt awkward, tapi ni satu pengalaman yang sangat menarik pada mira. I just realised i'm big enough, mama dgn ayah tak blh nak always ada di sisi. Sedih sbnrnya, tapi thats reality. Eventhough dah kahwin, tapi tetap nak manja dgn parents jugak. Nak jalan2 dgn diorang jugak. hukhuk So, raya ni mira raya dgn family mertua. Dan ini raya kedua dengan husband. hehe FYI, kampung suami dekat Rembau, Negeri Sembilan :) Daripada Kota Tinggi, memakan masa dalam 4jam jugak laa :)

Mira balik kampung awal. 4 hari sebelum raya. So, seronok laa ramai2 dekat kampung. Serious meriah. Terasa suasana raya yg paling maximum. haha Biasanya kalau family mira, esok raya petang ni baru balik kampung. Kampung dkt kan. Tapi bila family mertua, mereka balik awal, mira asyik terasa, "eh, esok raya ke?". haha padahal ada 3 hari lg kena puasa. huhu 

So far, dekat kampung nothing much to do unless duduk dapur tolong masak, tgk tv, borak2. keke FYI, family husband mira ramai gegirl. hehe so, mira ramai cousin, mak cik, dll yang perempuan. Paham2 la kalau perempuan, meriah la rumah kan. hee Ditambah pula, family husband mira ni, gathered daripada anyang(moyang). So, adik beradik uwan masih ada lagi dan ramai, anak2 uwan + anak2 uwan saudara, cucu2 uwan +cucu2 uwan saudara. phewwww. serious ramai. Nasib baik ada kemampuan nak ingat nama2 mereka dengan jayanya. haha Whatever it is, I feel blessed dpt join keluarga besar ni :) 

Ramai yg tanya, tak segan ke duduk kg mertua? Haih, sape yg tak segan. Mira double triple segan sebab family husband besar, ramai. Tp alhamdulillah, diorang just so awesome! hehe semua peramah, talkative, dan buat mira rasa happy je laa. Hilang rasa segan bila dah seminggu dekat sana. Walaupun bila diorang usik2, mira prefer diam. haha sebab malu. hee but seriously, mira rasa bersyukur sebab diorang boleh terima mira dengan berbesar hati. Buat mira rasa mira dalam keluarga sendiri. Semoga keluarga besar ini sentiasa dalam rahmat Allah dan bahagia selalu insyaAllah. Again, I feel blessed! :') 

Mira duduk kampung husband dekat seminggu lebih. Beraya sakan! hehe Setiap hari ada je rumah nak pergi raya. Mira follow je. Tp kalau nak ingat setiap rumah tu rumah siapa, tak mampu la. haha bila tanya cousins pun, diorang mesti ckp diorg tak tau. haha padahal tiap2 tahun raya rumah yg sama. hee Tema family mertua tahun ni adalah warna orange. Warna ni warna pilihan angah tahun lepas, tapi ditunaikan tahun ni. haha Memang senang betul nak cam kitorang 1 family, dah semua oren. hehe


Nak tau betapa happynya mira beraya dkt kg husband ni, sila la stalk gmbr ea. Sometimes, pictures explains better :) Allah had gave me such a wonderful life. With very sweet and romantic husband, loving family and family-in-law <3 br="br" nbsp="nbsp">


Pagi raya :) 

Selamat Hari Raya semua dari Mohd Aminuddin bin Roslan :) 

Cousins and adik beradik ipar :) Melawat kubur pagi raya.


                 Husband and his adik kesayangan. hehe                    adik amin, me, kak siti & bang cik.

me with uwan dok yang maintain cun walaupun dah berusia :) I want the tips! hehe

Uwan cik and me :) Uwan yang super duper sporting. hehe  

Kemeriahan anak2 dara + mak2 dara beraya :D

Amin with his duit raya! Amboiii. 

This is my big family :) Happy Eid Mubarak from Rembau, Negeri Sembilan :D 
*Ni pun ramai lagi family yang takde. I wonder kalau semua ada. hee 

uwan dok and us :) 
*Umi mira berpurdah sebenarnya. Tp nk gmbr dgn family, beliau tak pkai.
Jd sbb mira nk upload gmbr ni dkt blog, so mira edit mcm tu.
Jgn ada yg tertanya2 pulak :)

This is my big happy family :) Bertambah2 adik-beradik bila join family husband. hee 
Adik-beradik ramai memang seronok! :D 

The girls. Ni sikit je yang ada. Ramai yg tak balik lg. wuwu
Ada 2 orang yang dah kahwin, yg lain still single and available. hehe 

Group ibu-ibu. Mira belum blh join ni. haha 
Barisan hadapan kecuali tudung kuning(mak long) semua adalah uwan2 :) 

Group bapa-bapa. I wonder kenapa my husband terselit dekat situ dgn muka paling muda remaja. haha 

Group bujang-bujang. EH, kecuali cik abg saya. Sesat cik abg sorg ni rasanya. haha 

            My dear kakak ipar & me :) Kitorg kembar hari tu :D                  My lovely uwan and me! :)

With adik beradik ipar yg perempuan. Yang tengah tu mak cu muda kami. hee 

Bila cousins semua sebaya je, perempuan pulak. Memang meriah rumah! :) 

Love them Lillahi Ta'ala :) 

                      My husband yg semakin mengurus. hehe                           Amin manja and me :)

                           With my lovely ummi :D                          Adik ipar yg mcm kembar. Sama tp tak serupa :)

Kakak ipar mengimbau memori zaman dolu2. keke Ms ni la dpt tgk gmbr husband ms kecik2. hee

                               Nina kaki senyummm :)                                             Hai, saya Ziyad :)


Tak puas hati dgn pipi pau Akram ni. Gerammm! haha 

Ni lg sorg pipi pau. haha 

Semua pantang tgk camera. haha 

With my dear sis-in-law :) Love her lillahi Ta'ala <3 div="div">
Dia la selalu teman mira kalau dkt kg. hehe
Kalau ada pape, mesti cari akk siti ni dulu. haha
Thanks akak. Love youuuu!

Mula-mula sikit je. 

Tak berapa lama kemudian. haha Penuh tangga!                       Hannah and acik ima :)

Ni la cousins2, mak cik2 yang always super duper ceriaa and peramah ! hee 

Theme of the night : Jubah hitam :) 

Photoshoot masa pergi beraya rumah orang.
Sebab I just love the scenery. Mcm dkt Highlands!

Taman mainan pun jd tau. haha 

Bukan main lari balik rumah bila hujan. Dh smpai rumah, smbg bergmbr lg. haha 

          Ya Allah, geram dgn cik Nina ni. haha                       Nina mesti juara ratu sengih. hehe

My sis-in-law and me :) Kitorg memg suka manja2 mcm ni. haha Makan pun share pinggan. hee

Last but not least, my dear husband and me :) 

Dah habis bergmbr semua, then I realised gmbr dgn husband sikit sgt. hukhuk sbb sibuk bergmbr dgn family semua. wuwu Takpe, next year kita amek gmbr berdua bnyk2. haha Itu la sedikit sebanyak cerita raya mira. Kalau nk cerita bnyk lg sebenarnya, tapi nanti pnjg pulak entry. hehe Antara aktiviti family yg kitorg buat masa raya ni, panjat bukit Broga and pergi Masjid Besi. Nanti insyaAllah mira update dekat entry lain :) Itu aje la cerita raya mira, tunggu entry raya tahun depan pulak. hee Sehingga bertemu lagi. 

Syukran kerana sudi membaca! :) 

 Assalamualaikum.

 Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah Binti Hasane :)

9 comments:

  1. bahagianya dapat beraya di samping teman hidup yang halal..(^_~)

    ReplyDelete
  2. wahh , semoga mira bahagia disamping suami tersayang :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. semoga mira, husband and family kekal bahagia :)

    ReplyDelete
  4. comelnya jubah warna oren...^_^..moga bahagia hingga syurga abadi...

    ReplyDelete
  5. actually rsa sronok bila tgk org bahagia..

    ReplyDelete
  6. seronok tgok myra hehe terasa nk sngt ikot jejak langkahnye,,,tpi blum ade rezeki hehe :)
    kak siti awak bljr kat mne erk???ehhe,..sje bertanye nk thu sbb mcm pnh nmpk,..

    ReplyDelete
  7. seronoknye tgok korang happy,..
    hope trus bahagia hngga ke syurga,. :)
    kak siti awk bljr mne ek,..mcm penah nmpk la..

    ReplyDelete

..