Tuesday, May 23, 2017

Tips & ikhtiar untuk dipermudahkan bersalin :)

Photobucket
Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, berjaya update lg 1 entry! haha Sekarang mencabar tau kalau nak update blog sbb anak soleh sorang tu suka kacau ummi dia bila ummi dia menghadap laptop. haha So, kesinambungan dari cerita kini aku bergelar seorang ummi (tekan link ni untuk baca), ramai request nak tips untuk dipermudahkan bersalin.

Sejujurnya, mira pun takde la tips sgt. Sikit2 ada la ikhtiar. Mana yg okay, korang boleh try k. Masing2 serasi dia tak sama, kita ikhtiar je :) Semuanya atas izin Allah.

Tips & ikhtiar untuk dipermudahkan bersalin tanpa koyakan dan jahitan:


1- Doa, yakin & tawakal pada Allah

Pada mira, benda paling penting sekali bila nak something, minta sungguh2 pada Allah. Sungguh, Allah tu yang memberi rezeki dan Dia jua yang berkehendak atas sesuatu perkara. Jadi, bila nak apa2, minta pada Allah. Sungguh2 k. Hari2 doa, start dari awal pregnant sampailah dah nak bersalin. Everytime solat, doa moga Allah permudahkan urusan bersalin, diizinkan untuk bersalin normal tanpa koyakan dan jahitan, moga selamat ibu dan anak dll. Doa je bnyk2. Allah tu Maha Mendengar :)

2. Mind set
Apa2 benda yang kita buat pun, hasilnya sebenarnya banyak dipengaruhi oleh mind set kita. Bila kita cakap negatif, negatif la jadinya. Bila kita cakap positif, positif la jadinya. Jadi, bila kita nak dipermudahkan semua urusan sepanjang mengandung dan bersalin, set minda kita awal2. InshaAllah, positif je, semua Allah akan permudahkan. Aku boleh lalui semua ni dengan sabar. Set minda kita aku boleh teran sebaik mungkin nanti, aku boleh bersalin tanpa koyakan/jahitan, aku boleh tahan sakit contraction dll. Jgn minta dikurangkan sakit, tapi mintalah kita diberi kekuatan luar biasa untuk menghadapi kesakitan tersebut. Sesungguhnya sakit itu kan penghapus dosa :)

3. Lihat, dengar, cakap yang baik-baik
Yes, semuanya kena baik2. Time mengandung, usahakan lihat yang baik-baik sahaja, jaga pandangan kita. Dengar yang baik-baik sahaja. Andai ada permulaan kepada yg menjurus kita dgr tak elok, tinggalkan perbualan tersebut. Cakap yang baik-baik. Ini paling penting. Mulut kita kadang2 selalu terlepas bila emosi tak stabil. Bila tgk benda yg kurg menyenangkan, jangan cakap lepas. Doakan dalam hati. Dikhuatiri apa yg kita cakap dekat org tu, berbalik pd kita. Na'uzubillah.

4. Amalkan minyak kelapa dara
Mira start amalkan minyak kelapa dara masa 36 weeks. Masa tu org ckp dah lambat sebenarnya. haha Biasa orang consume start 7 bulan ke atas. Tapi kita ikhtiar je la. Mira beli 2 botol. 1 mira minum, 1 lagi buat untuk sapu dekat area perut untuk elak stretch mark and untuk buat perineum massage. Blh google tentang ni. Sangat membantu rasanya untuk jadikan kulit kita lebih elastik, so senang la baby nak keluar kan, tak pyh kena episiotomy. Atas izin Allah juga. Tapi rasanya sbb minum minyak kelapa dara ni la, baby keluar awal. haha Dia mcm trigger bukaan jgk rasanya. Tp memang masa tu harap baby keluar awal sbb dah tak larat nak bawak perut. hehe Tapi mira ada dengar bad effect jugak minyak ni. huhu Taktau sgt pasal ni. Depends pd org rasanya. Tp kalau takut nk consume, blh buat perineum massage tu guna minyak ni. Sgt bagus.

Mira consume minyak kelapa dara D'Aura ni :)

5. Solat macam biasa 
Yang ni lain orang, lain keupayaan dia. Macam mira, since baby bump comel je. hee Masa 7 bulan lebih baru nmpk baby bump. Sebelum tu mcm tak pregnant je, orang pun taktau haha So, mira memang solat macam biasa je. Tp start 8 bulan dah mula rasa susah sbb perut dah besar. Bila sujud mcm melunjur sikit ke depan pun ada haha Tp still teruskan jugak solat mcm biasa sbb pernah terbaca orang ckp kira mcm exercise jgk la secara tak langsung. hee Sehinggalah 37 minggu 3 hari baru mira start solat duduk. Tu 3 hari before bersalin. Alhamdulillah, mungkin ni pun salah 1 reason mudah bersalin. Tapi if tak mampu, tak payah paksa diri :) Allah lebih tahu.

6. Minta doa dari ayah, mak, dan juga mertua
Walaupun dah ada suami, tapi kita kena jugak selalu minta doa dari ayah mak dan mertua kita. Keberkatan doa mereka yang kita inginkan. Jangan main2 dengan kuasa doa. Mungkin kejayaan kita, kebahagiaan kita or apa je yg kita dpt hari ni mungkin hasil doa yang mereka titipkan buat kita tanpa kita tau. So, rajin2 minta mereka doakan dan minta maaf andai ada salah silap. Moga2 dengan keberkatan doa orang tua kita, Allah permudahkan segala urusan kita.

7. Mohon restu dan doa suami
After all, inilah yang paling PENTING sekali! Restu dan doa suami. Kalau boleh, hujung2 pregnancy, rajin2 before tidur selalu minta maaf pd suami dan minta suami doakan kita dipermudahkan bersalin. InshaAllah, berkat restu dan doa suami, Allah permudahkan urusan kita nak bersalin nanti. Bila pregnant, memang emosi tak stabil sangat. Tp kalau boleh, jgn layan sgt emosi tu. Kita doa bnyk2 moga Allah tetapkan hati kita untuk terus taat pada suami, tak menyusahkan dll. Kalau terlepas cakap or perbuatan, minta maaf. InshaAllah, suami reda, Allah pun reda :)

Nak tepek sikitlah gambar acah2 minta maaf mohon restu masa first raya dengan suami haha 
Back to 2011 :) Rindunyaaaa.


Rasa-rasanya tu je lah tips yg dpt mira kongsikan. InshaAllah nanti if ada teringat apa2 mira update semula entry ni. Maklumlah dah setahun berlalu and sejak bersalin ni perangai pelupa boleh tahan. Orang cakap sebab banyak urat2 putus haha And korang plak ada tips apa2 yg best2 tak untuk permudahkan bersalin ni? Jomlah share! :) Moga bermanfaat buat semua. 

Thanks for reading!

 Assalamualaikum.

 

Sunday, April 30, 2017

Kini aku bergelar seorang ummi :)

Photobucket



Assalamualaikum :)

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Allahu akbar. Segala puji bagi Allah, kini aku bergelar seorang ummi. Tergalas tanggungjawab yang lebih besar pd diri ini. Allahu. Eh, btw lamaaaaa sesangat dah tak update entry kat blog kan. haha sekarang aktif dekat instagram je. Ramai yg tanya ig mira, heee blh search @nuramirahhasane :) Last update tentang masanya belum tiba, mengupas isu tentang belum ada anak. Tup tup Allah beri rezeki tak lama lepas tu mira mengandung hehe Allahu, alhamdulillah. Dah setahun berlalu, baru nak update pengalaman bersalin hehe Cerita ni tentang setahun yang lepas. Tapi baru ada mood nak update blog. Buat kenang-kenangan. Sebab masa taip ni pun banyak nau dah lupa huhu Belum 10 tahun lagi haha InshaAllah nak aktif update blog semula sbb ramai sgt yg mintak update blog. Nak tau update. huhu Sorryy tauu, sbb skrg ni busy sgt sgt urus rumah, anak, bisnes hehe InshaAllah, ada rezeki mira update sokmo ye. 

Btw, macam mana mira tau mira pregnant? hehe Nanti mira cerita dekat entry lain k. Ni nak cerita pengalaman bersalinkan anak soleh yg pertama. Alkisahnya bermula...

Selasa (05/04/2016) -36w 5d
Due date mira sepatutnya pada 28/04/2016. Tapi tetiba petang Selasa ni dah keluar 'show'. Gabranya ya rabbi, ingat dah nak bersalin haha! Tapi nasib baiklah ayah doc, so memang apa2 refer ayah terus. So, ayah bagitau tu show je. Means dah mula nak ada bukaan. Start petang tu, selang 2/3 hari show ni keluar. Tapi buat dek je la hehe

Ahad (10/04/2016) - 37w 3d
Hari ni ada check up. Dah hujung2 pregnancy check up dah kena selang 2 minggu sekali masa ni. So masa check up ni everything was okay. Masa ni mira bgtau doc yg dh start keluar show since Selasa lepas. Then, doc ckp ok takpe, I check. Nervous gila time ni! So, thats the first time kena Vaginal Examination (VE). Benda yg sgt ditakuti oleh kebanyakkan org nak bersalin sebab sakit! haha Then doc ckp, eh u dah ada opening ni, 2cm. Doc suruh balik and inform ayah yg mira dh ada opening 2cm. My gynae ni kenalan ayah mira. 2 adik mira doc ni yg sambut. Legend kan doc ni. Dari adik mira sampai anak mira sendiri dia jgk yg sambut hehe Nama dia Dr Noraini from KPJ Puteri. Memang best :)

Masa ni mcm2 fikir. "Eh, aku dah nak bersalin ke?", "Eh, biasa dh 2cm kan dh kena tahan wad. Kenapa doc suruh balik ni?", "Takutnya masa mcm dah nk tiba", "Macam tak percayaaaaa dah ada bukaan means anytime boleh bersalin!" dan bermacam-macam lagilah yg berlegar2 dalam fikiran hehe Sebab ikutkan due lagi 2 minggu. Ni tiba2 hari ni plak dh 2 cm. 

So, mira pun balik. Tapi suprisingly masa dalam kereta rasa mcm why ada something keluar ni. I thought air ketuban ke apa. Dah sampai rumah terus check sekali penuh darah! Rasa nak nangis sbb takut haha Terus call ayah tanya. Ayah ckp tu maybe sbb buat VE td. Takpe, tgk sampai ptg if still keluar darah banyak, terus pergi hospital. Lepas tu cerita pasal dh ada bukaan 2cm. Tp relaks je ayah ckp "ala, biasa anak pertama lambat. If dah bukak 2cm, dalam 3 hari lagi baru bukak lagi 1cm". And I was like, seriouslyyyy?? Lagi 3 hari? haha Ku fikir dah nak bersalin kejap lagi ke apa hee Lagipun memang takde sakit apa pun. So, takde la nervous sangat lagi huhu And pasal dah bleeding tu memang betul pun sebab VE, sebab petang tu bersih dah takde keluar darah lagi.

Rabu (13/04/2016) - 37w 6d
4.00 am
Bermulalah episod nak bersalin hehe Malam Selasa tu, mira tidur awal.Lepas Isyak dah tertidur rasanya. So, dalam pukul 11 malam dah terbangun. Lepas tu terus tak boleh tidur. Just baring2 je layan phone, then start pukul 4 pg. Bermulalah drama. hehe Tiba2 sakit perut masa ni. Ingatkan just nak buang air besar je, so pergilah toilet and memang membuang pun. Mcm biasa je. Lepas tu baring semula, tp tak rasa lega. Dalam hati cakap, kenapa sakit lagi ni?...Masa tu dah dekat pukul 4.30 pg rasanya. Ni sakit perut nak buang air besar lagi ke. Tp ms tu dah terfikir, ke ni sakit contraction?? First time katakan. Tak pernah rasa contraction, mana la tau sakit dia camne hehe 

So, masa tu gelabah terus download contraction tracker. Bila sakit tekan, and bila hilang sakit tekan lagi. Nanti dpt tgk interval sakit tu. Orang kata kalau dah selang 5 minit, terus pergi hospital. And suprisingly, mira punya contraction memang 5 minit sekali !! Rasa la azab jgk baring tak kena, bgn tak kena. Dah pukul 6, dah subuh, gagahkan diri solat subuh. Masa ni solat duduk je. Mira start solat duduk since 3 hari sebelum tu. Before ni gagahkan diri semua solat mcm biasa sbb baby bump kecik je. So ok lg nak solat mcm biasa hehe Lepas solat, terus baring balik. Masih tak hilang sakit ni. Call terus ayah sbb based on contraction tracker tu, dah berpuluh kali dia suruh "Go to the hospital!" haha

 Seee, selang 5 minit dah sakit time ni. huhu Interval tu selang sakit dia. Duration berapa lama sakit. 


06.30 am
Masa call tu bgtau dah start ada contraction, mcm dah 5 minit sekali. Tp ayah kata, takpe relaks dulu. Baring, tenangkan diri. Biasa anak first memang lambat. Kalau dah sakit mcm tu pun maybe petang or malam tu baru bersalin. Ayah dah advice awal2, tak pyh pergi hospital awal sbb nanti jd bahan eksperimen kena VE memanjang selagi tak bersalin. Lg azab haha Since dia doc, so dia tau la kan prosedur huhu Masa tu siap ckp, dh sakit mcm ni rupanya lama lagi nk bersalin haha Mira pun follow je la. Smbg baring balik. Masa ni dah start ngantuk sgt sbb tak tidur lagi since bgn pukul 11 mlm smlm. Tapi apakan daya, dah start contraction, ingat boleh nk pause2? haha Sambil baring mengantuk layan mata, sambil layan contraction. Mcm2 position cuba nak kurangkan sakit. Sakit allahu...Meleleh je air mata tahan. Husband gerak2 time tidur pun rasa nak mengamuk! haha Siap ckp jgn la gerak2, sakit la. Ntah apa kaitan dia gerak2 dgn kita sakit haha Nak kata sakit sgt tu hehe Bukan over memang sakit k. hiks



Masa ni layann sakit. So, ada yg lupa tekan. haha Tu yg interval pn kelam kabut.
 Ntah dah berapa kali lah dia suruh pergi hospital haha

09.00 am
Layan punya layan contraction, sampai pukul 9 pagi. Kemuncak sakit perut. Aduh rasa nak membuang lagi ni ! So gagahkan diri pergi toilet dengan sakit contraction, tgk2 dah penuhhh darahhhhh! ya Allah, takutnyaaa! Kenapa keluar darah banyak sgt2 ni. Tp still setelkan membuang jgk tu sbb saing2 sakitnya. haha Risau dah masa tu, baby ok ke. Kenapa darah keluar dulu. Kenapa bukan air ketuban dll. Mcm2 la fikir. huhu Masa keluar toilet je tgk2 mother-in-law(MIL) and sister-in-law(SIL) dah ada dekat depan. hee Masa ni husband dah bgtau diorg mira dah sakit2. So, my SIL dah siap buatkan telur separuh masak. My MIL dah suruh siap2 pergi hospital terus. hehe 

Bila keluar darah dulu, ni yang orang panggil "kembar darah". Kalau keluar air ketuban dulu, orang panggil "kembar air". Bila "kembar darah" orang ckp biasanya sakit dia lagi maha dahsyat haha And mira la tu org yg kena kembar darah. So memg contraction terus gila2 tak bg kompromi hehe 

11.00 am
Masa ni call mama, cakap dah start bleeding. Akak rasa nak pergi hospital terus la. Sakit sangat dah. So, my mom ckp dah keluar darah pergi terus hospital. Kebetulan dia ada dkt JB time tu, so jumpa sana je la. So, masa ni terus siap2 ala kadar, pergi hospital. Oh, mira pilih untuk bersalin dkt KPJ Puteri dkt Johor. Mira dari Kota Tinggi. So, nak ke hospital ambil masa dalam sejam la jgk hehe So, siap2 dalam pukul 11 pg mcm tu. Alhamdulillah, dipermudahkan jalan tak jam semua. Cun2 sejam sampai. Tp masa dalam kereta sakitnya ya Rabbi. Ingat nak terberanak dah dalam kereta. haha Everytime sakit tu sampai, dah ketuk2 dashboard haha Husband buat cool je, bwk tak laju sgt risau lain plak jd karang. Padahal dalam hati dia hehe 

12.00 pm 
Sampai hospital. Terus turun sendiri time ni, husband pergi cari parking dulu. Call mama, mama suruh tunggu, dia pun tgh cari parking. So, mira duduk kejap. Tp tak tahan sgt. Terus pergi naik lif pergi tingkat 3 tempat bersalin tu sendiri haha Sbb haritu nurse tu ckp terus pergi naik tingkat 3. So gagahkan diri jugak sakit2 tu. Terus pi kaunter, Sampai2 ckp dgn nurse, sy rasa sy nk bersalin la haha Masa tu nurse dh kelam kabut check mira under doc mana, doc free ke tak semua dll. Dalam diorang check2 tu tak larat dah nk diri, terus duduk dekat kerusi. Nurse ckp dah merah dah muka dia. Sakit huiii, memg la hehe Tak lama tu terus masuk dalam 1 bilik. Ingat tu wad ke apa, rupanya tu la bilik bersalinnya haha 

Sampai2 tu nurse tu suruh baring dulu, pasang ctg (untuk check heartbeat baby). Lepas tu dia menghilang. Rupanya dia layan org lain bilik sebelah nak bersalin jgk haha So mira pun mcm krik krik jekkk sorg2 sambil tahan sakit dekat stgh jam. And siap bebel dalam hati tu kenapa dia tak buat VE dulu. Check la dh berapa cm ke apa kan. Kang terbersalin kang haha Tak lama, mama masuk. Since husband tgh dekat tmpt registration lg. Lama gila nk register ms ni husband ckp ramai org. pheww~ So, mama la teman. Nurse suruh salin baju hospital semua, lepas tu baru dia buat VE. Check 3cm. Lepas tu dia ckp, awak bersalin petang ni rasanya ni dik dalam pukul 4 lebih. And I was likee, dah sakit gilsss baru 3cm? Pukul 4 ptg baru bersalin? Skrg baru 12 lebih. Lama lg rupanya kena tahan contraction ni. Rasa mcm tak larat dahh huhu 

Nurse suruh membuang dulu, tp mira ckp mira dah membuang 2x pg td. Kosong sgt dah dengan tak mkn lg. haha Lepas tu nurse kata ok tak pyh la mcm tu. Memang biasa diorang bg ubat untuk membuang & kena membuang dulu biasanya sbb nak elak time bersalin terbuang air besar huhu Tak ada masalah cuma kurang selesa la kan untuk nurse dgn doc nak uruskan kita. hehe 

Nurse baik sgt siap tanya nak mkn tak. So, mira memang bnyk membaca ms preggy. Orang kata memang kena makan supaya rahim kita ada energy nak buat kerja. Means dapat buat bukaan. Sebab bila dah lama sgt, rahim kita pun dah hilang energy, so dia nk dpt energy dari mana kan if kita tak makan? Camtulah kisahnya. So, dia bg bubur dengan air masak. Nak makan sendiri dah tak larat, mama tlg suap. Tqsm mama. Sentiasa ada bg support sampai dalam labor room pun mama jgk yg teman. haha Tp dpt dlm 5 suap je, tak larat sgt nak mkn. huhu 

Everytime sakit je pandang muka mama, sakit maaaa :'( Mama kata tahan sikit, bersalin memg mcm tu. Mama muka dia pun dah mcm nak ngs tgk kita. haha Terima kasih ma sbb lahirkan akak, susah payah jaga sampai besar. Maaf salah silap selama ni. Taubat kuasa infinity terus bila teringat pengorbanan mak kita melahirkan. Hari ni Allah bg rasa sendiri. Bersyukur dan sentiasa taatlah dengan mak kita. Hebat sgt2 pengorbanan mereka.

Lepas tu, nurse bg sedut gas. Everytime sakit je dia suruh sedut. Mula2 tu rasa mcm takde function pun gas ni. Tak kurang pun sakit haha Rupanya salah teknik sedut. Bila dah dpt sedut, pehhh memg khayal habiss. Lalokkk je kepala tu haha Apa nurse suruh buat semua jd terbalik haha suruh kiri pi kanan, suruh buat tu jd ni. Tak boleh nak terima arahan dgn baik sbb tak sedar masa tu hehe Tp dgr je apa dia ckp cuma tak mampu berfikir dengan waras. Sgt membantu gas ni for me. Kurang sikit sakit bila sedut. 

Nurse2 pun sgt expert. Salute sgtlah cara diorang handle mira. Mira mampu dengar je, nurse cakap dah 4cm, tup2 tak lama dah 6cm. Tapi interval masa dia tu taktau lah sbb dah mamai masa tu hee Mampu layan contraction je lah. Tutup mata je sambil sedut gas. Dengan ngantuk lagi tak tidur dari pukul 11 mlm smlm. Nyesal plak tak smbg tidur. haha Mana la tau pg subuh tu dh start contraction hehe Contraction mira kuat sgt2 sbb darah dah keluar sgt bnyk. Nurse pun mcm panik jgk banyak darah keluar ni. Awak ada mkn minyak kelapa dara ke. Dah minyak tu plak salah. haha Bila tanya my dad, dia kata takde la. Bkn sebab tu pun. For me, banyak membantu jugak minyak kelapa dara tu dalam melancarkan proses bersalin. 

Tp dlm masa yg sama start 6 cm, nurse dh ajar cara nak meneran. Dlm hati eh belum 10 cm boleh teran eh. huhu So, teran je la sikit2. Lepas tu dia ubah position, ke kiri ke kanan, angkat kaki kiri, angkat kaki kanan, nak memudahkan kepala baby keluar. Dia ckp jgn angkat punggung, nanti koyak banyak. Punggung tu benamkan ke tilam. Bila buat jd sakit sgt. Tu yg asyik terangkat je. Masa tu tak mampu fikir, siap ckp Allahu. Takpelah koyak bnyk, tak tahan sakit haha ya Allah, kalaulah mira tau azab koyak bnyk tu mcm mana based on org cerita, mesti nyesal ckp mcm tu huahua 

I dont remember masa berapa cm, rasa mcm dlm 6 cm la. Nurse tu ckp dekat mama, kepala baby dah nmpk. Baby mcm tendang nak keluar sendiri. haha Memang membantu sgt. Elok la tu dari dlm perut kuat nendang hehe Masa ni doc sampai. Before tu nurse je uruskan. Tiba2 rasa mcm panas je. fikir darah makin banyak keluar. Then dgr mama ckp, oh dah pecahkan air ketuban ya? Tak rasa apa pun doc pecahkan tu.

Tapi start air ketuban pecah, dah mula klimaks sakit. Sakit yg makin terlampau amat sangattttttttt! Allahu, meleleh je air mata tahan sakit. Tak lama dgr dah 9 cm. Diorang cakap panggil doc cepat. Dalam hati ckp, cepat betul bukaan ni. Td bukan 6 cm ke. Nurse pun ckp cepat bukaan dia ni. Alhamdulillah. Lagi kuat contraction, lagi cepat bukaan rasanya. Masa ni nurse kata husband mana. Sepanjang proses tahan sakit tu laki den tak siap2 register lagi oi ! haha Dia ckp memang ramai betul tunggu turn register. Tp tak lama, dia masuk. Nurse ckp dah solat zuhur? Sempat lagi kalau nak zuhur. So, dia solat zuhur kejap. Alhamdulillah, dpt jgk ms bersalin dia ada. Kalau tak mesti terlepas! Mana blh tak tgk. Nanti taktau pengorbanan kita hehe So, boleh sorang je yg teman, jd my mom pun keluar. Tq mama sbb teman spnjg proses layan contraction tu. 

Masa ni dah sakit amat sangat. Lidah tak lekang dari sebut doa nabi yunus "La Ilaha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minaz zhalimin". Tp kdg2 dah sakit sgt tak mampu sebut apa melainkan Allah, Allah jee. huhu Pegang je tgn husband masa ni. Pndg dia dengan linangan air mata haha Drama sungguh sbb sakit sgt2 dh time ni. Doc pun dah sampai. Then dia suruh teran. Tp sbb pakai gas mamai, mcm tak boleh terima arahan hehe Doc suruh cabut gas, barulah rasa boleh dgr doc suruh buat apa hihi Start tu doc suruh teran, mira pun teran tp tak sepenuh hati sbb ntah la baru tersedar dari mamai. haha Husband ckp baby mcm masuk balik time ni. Kalau tgk kepala baby time ni mcm lonjong sikit, rasa sbb tu la kot. Sorry syg ummi. hehe Tu nurse ckp, jgn teran lepastu sedut balik, nnt kepala baby lonjong. 

Lepas tu, mira start teran sepenuhhhh hatiii, sebab everytime teran contraction tu hilang. Hilang sakit. Tu yg teran sungguh2 sbb taknak sakit contraction tu. sampailah 4x teran. Tp selang teran curi nafas kejap lelaju, sambung teran. Alhamdulillah, 4x teran, baby dah selamat dilahirkan. Tepat jam 2.13 pm. Masa ni rasa nak teran lg, mcm ada lagi je tak lepas. haha Tp doc kata dah stop2. Dia nak keluarkan uri. huhu Masa ni mcm terkejut pun ada, eh cepatnya bersalin sbb dijangka around 4 pm baru bersalin. Dpt la skin to skin lepas tu dengan baby. Allahu, senyummmmmmm sampai telingaaa masa tu. Anak ummi dah lahir. Mcm mimpi. 9 bulan kandungkan budak comel ni, Allah izin hari ni dia ada atas badan mira. Memang terharu sgt2. Benda pertama yg anak ummi buat ms skin to skin is 'ngences' (main air liur). haha Terus ckp dgn husband, apa yg sy tak dpt lg ni masa pregnant haha 


Alhamdulillah, ni la anak soleh tu. Lahir pd 13 April 2016 - 2.13pm :) 

Ahlan wasahlan sayang ;)

K, smbg cerita. Doc siap je keluarkan uri, doc ckp, awak tak pyh jahit ni. Ada koyak sikit je tu pun memg sikit sgt kot mcm takde je dia kata. Doc senyum2 pndg ckp pandai awak teran. Ya Allah, tauu tak perasaan legaaaaaaaa gilaaaa tu mcm mana??? Sedangkan mira dh expect bnyk gila koyak since rasanya bnyk kali angkat punggung sbb sakit haha Allahu, lg sedih terharu sgt2 jdnya. Allah Maha Baik. Dia permudahkan semudah-mudahnya. Contraction pun tak lama, bukaan cepat. Bagi lg bersalin intact (tanpa ada koyakan dan tak perlu jahitan). 

Sungguh, nikmat TuhanMu yg manakah Engkau dustakan? 

Mama cerita, doc keluar je jumpa mama terus peluk2 ckp tahniah. Lepas tu ckp pandai anak awak teran. haha Tak habis lg tu dia puji. haha Tang mana pandai teran pun taktau la. huhu Allah banyak tolong. Kalau ikutkan betul2, ntah jd mcm mana. Bila Allah berkehendak atas sesuatu, siapa kita untuk menidakkan. Alhamdulillah. Terima kasih ya Rabbi. 

Ms checkup semua nurse2 nak check jahitan, tp mira ckp mira bersalin intact. Diorang mcm tak percaya. Mira ckp maybe sbb baby kecik. Tp diorg ckp ada tu yg 2.1 kg pun kena jahit jugak. Tu yg dlm hati ckp kenapa pelik sgt ke? haha Rupanya jarang sgt anak pertama org dpt bersalin intact ni. Biasa anak pertama mesti doc buat "episiotomy" untuk permudahkan proses bersalin, kurangkan risiko baby lemas dll and confirm kena jahit. Alkisahnyaaaa..baru tau. Syukur sgt2 doc bg can tak buat epi, and bg can mira usaha teran sampai bersalin. Tq doc. Maybe Allah lebih tau. Sbb dari before bersalin, selalu ckp dgn husband, mira ni masa bersalin tak takut sgt rasanya, tp takut proses nk jaga lepas bersalin tu. Means mcm mana nak jalan, nk membuang dgn ada jahitan semua tu. Seumur hidup tak pernah kena jahit2 ni. Takut yg amat agaknya. Tup tup Allah bg rezeki tak pyh risau lgsg pasal semua tu. Ya Allah, sujud syukur.... Dah nurse2 ni pulak mintak tips. haha Taktau nak jwb apa if org mintak tips ni. Ada la ikhtiar sikit2. 

Allah permudahkan proses kelahiran anak soleh ni, tapi Allah uji pula dengan benda lain...Tidaklah engkau dikira beriman selagi Engkau tidak diuji. Nak tau apa dia? huhu Next entry mira sambung k :) 

Btw, nak tips tak untuk bersalin intact? Kita ikhtiar je, selebihnya Allah yg tentukan. Ni anak seterusnya belum tentu mcm mana. Rezeki bersalin ni setiap org lain2. Doa bnyk2 ya. Allah Maha Baik. InshaAllah Dia bantu permudahkan. Tunggu entry akan datang k! Entry ni dh panjang berjelaaa. haha

Meh layan gmbr plak,

Orang kuat disebalik kelahiran mujahid kecil ni :) 

 I'm a boy! haha Comel je anak ummi ni lahir, 2.59kg :)

 Kenangan..sampai skrg simpan lg hehe 


Ok, till we meet again dekat next entry! Thanks for reading!

Assalamualaikum.

Tuesday, May 26, 2015

Masanya..belum tiba.

Photobucket
Assalamualaikum :)

Lama rasanya menyepi dari dunia blog ni. Bukan apa, memang banyak benda nak share dgn korang haha Tapi rasa malas yang menyapa diri ni fuhhh. Bukan senang nak suruh jari ni menaip. On laptop pun malas sekarang. Dahsyat haha Quite busy with work and business. heee

Actually, apesal tajuk tu sebenarnya? Tetiba je masanya belum tiba. Ehem. Rasa terpanggil untuk buat entry ni. Tentang mentaliti masyarakat kita yang suka 'bertanya perkara yang kurang sepatutnya', Ahhhh, tak faham laa, apa mira niiii. hahaha

Okay2, we go straight to the point. Its actually tentang sensitive questions macam;

"Eh, kau ni umur dah lanjut, bila nak kahwin?"
"Eh, kau kahwin dah lama kan? Bila nak ada anak?"
"Eh, takkan sorang je kot anak, bila nak tambah lagi?"
"Eh, kau ni dah tua, bila nak mati?"Eh.eh.eh. soalan ni belum pernah org tanya lg kat mana2 kot hahaha

Duhai sahabatku semua, percaya tak, Allah sudah tetapkan segala-galanya bagi hamba-hambanya. Setiap langkah, setiap inci kehidupan manusia Allah dah atur. Kita hanya mampu merancang, maka Allah jualah yang menentukan.

And of course why mira terpanggil untuk buat entry sebab mira pun tak lari dari kena soalan yang sama! haha And of course takkan la tanya pasal bila nak kahwin plak kan, pelik sangat tu haha Mesti la kena soalan pasal anak. Ehem. Secara jujurnya mira cakap, for me, mira bukan jenis yang sensitif tentang perkara2 macam ni. If orang tanya, suka jawab sambil berseloroh je macam 'ala relaks la, nanti sekali keluar 2 terus'. haha hamboii kau punya jawapan mira. haha Takde la, memang mira macam tu, jenis malas nak ambil hati dengan mana2 pihak. Kdg2 faham diorang ada perangai 'suka bertanya' yang OVERDOSE. haha 

Orang tengok mira ni kahwin dah nak masuk 4 tahun bulan 7 ni. Mesti la mcm dah lama je kan kahwin takde anak, padahal before this memang tak plan ada anak lagi sbb paling kukuh adalah masih study + jauh dengan suami. Tak sanggup rasanya nak handle everything sorang2 dekat perantauan and Allah knew the best. So, kitorang start merancang ada baby after reception that day, 27 September 2014. Baru nak masuk 6 bulan. Cuba bawak2 bersabar sikit. hahaha Adoii, risau aku dengan mentaliti orang suka bertanya overdose ni. heee Siap tanya, haii lambat sangat kau ni. Hai kau tak jeles ke dia dah ada anak dah bla blaaa blaaaaaaa zzzz *eh, tertido plak haha (Kes mls nk lyn) kuikui

Tak dinafikan, paling banyak bertanya adalah orang2 yang agak berusia. Termasuk my mom!! haha Tp dgn mama tu i memg tak pernah amek kesah la, mak sendiri biasa la tak sabo timang cucu. haha Kadang2 balik kampung, tgk cousin dah pregnant, dah besar perut, mesti la ada terasa sikit. Tp lebih kepada excited sbb perut dia dh besar haha Kenapa perlu jeles, tu rezeki dia Allah bagi :') 

Tapiiiii....sahabatku semua. Tak semua orang perangai macam mira. Yang jenis tak kisah, jenis tak sensitif. Most of them, very sensitive or what can I say as OVER SENSITIVE. Memang, bila orang banding-bandingkan, siapa tak rasa sensitif kan? Ada yang sampai menangis2 belum ada rezeki nak anak. Usaha sana sini. Ini baru isu anak, belum lagi cakap dah dekat umur 30 tahun, tapi tak kahwin2 lagi. Tu lagi laaa, apa perasaan diorang tgk orang keliling semua dah kahwin? 

Bukan tak mahu, bukan tak nak. Tapi Allah dah tentukan. Jodoh pertemuan, ajal maut di tangan Tuhan. 

Kalau taktau, kalau tak duduk sama tempat dengan orang tu, DONT ASK! DONT EVER ASKED! Bayangkan, kita ckp gurau2 sesaje, orang tu depan kita gelak2, tapi dekat belakang dia menangis :') Thats why mira cakap, gurau berpada-pada. 

Rezeki Allah tu luas. Rezeki Allah terletak pada macam2 aspek. Ada yang Allah beratkan soal jodoh dia, tapi Allah ringankan soal harta. Rezeki melimpah ruah. Ada yang Allah beratkan soal zuriat, tapi rezeki kebahagiaan yang dia dapat, melimpah ruah. Kenapa perlu persoalkan? 

For me, Allah tu adil. Sangat adil. Maha Adil. 

Tipu la kalau mira cakap,kami suami isteri taknak zuriat kan? Lagi mira suka sangat dengan babyyy. Rasa nak babysit semua baby yang adaaa dekat dunia ni. haha Kitorang ni yang baru menanti setakat 6 bulan ni je pun rasa asyik tak sabar je bila nak ada baby. Apatah lagi yang dah setahun, 2 tahun, 10 tahun? 

Tapi...Allah itu adil. Allah tak pernah membebankan seseorang lebih dari kemampuan dirinya sendiri. Macam mira, mira tak pernah rasa nak persoalkan, ya Allah kenapa sampai saat ni aku belum lagi punya cahaya mata? Walhal orang lain kahwin 2, 3 bulan dah lekat. Tak pernah sekali mira cuba persoalkan ya Allah, kenapa rezeki aku pada perkara yang sangat2 aku sukai (zuriat) diberatkan. Nak kata berat, baru 6 bulan mencuba. Tak pernah. Kenapa? Instead of kita persoalkan itu ini pada Allah, kenapa kita tak cari hikmah tersembunyi disebalik semua tu? Kenapa lagi suka cari salah? Tu silap kita, thats why hati kita penuh titik hitam, thats why kita susah nak bahagia..

Cuba cari hikmah. Mira, kau sibuk suruh cari hikmah, apa hikmah yang kau dapat? 
Hmm. Banyak. Banyak sangat. Nak aku listkan satu persatu ke? 
Boleh. 

Pertamanya, mira lihat apabila lewat dapat zuriat, peluang untuk 'honeymoon' dengan husband bertambah2 jangka masanya. Boleh pergi sana sini sesuka hati. No commitment. Ada orang 2,3 bulan kahwin dah lekat. Ada yg mira pernah dgr siap cakap, tak sempat aku nak honeymoon dgn suami aku lama2. Bila ada anak dgn takde anak, tak sama. Sangat berbeza. Eleh, mcm mira tau je. Tau laa, tgk dari pemerhatian je pun kita dah boleh belajar kan? 

Keduanya, financial support. Macam mira dengan suami, kitorang baru je nak belajar hidup sendiri. Berdiri atas kaki sendiri, guna duit sendiri. Skrg, baru beli kereta, then nanti duit sewa rumah, duit itu, duit ini. At least, bila lewat dapat zuriat, Allah bagi sampai financial kitorang betul2 kukuh maybe baru dpt baby? Maybe. So dpt bagi anak2 kehidupan yang selesa inshaAllah tanpa bergantung pd sesiapa.

Ketiganya, Allah kurniakan mira suami yang cukup baik. Ingat my husband tak kena jugak soalan mcm tu? Kelakar bila kita baru nak ngadu kat dia, 'awak, tadi kena tanya pasal anak lagi bla bla', then dia jawab ingat saya tak selalu kena tanya? haha tergelak terus. Dia lelaki pun kena tanya bila bini kau nak ada anak. Orang ni orang tu semua dah ada anak. *hanya mampu gelak bila suami cerita. hehe Tapi...apa yang Allah beri lebih dari cukup. Husband mira tak pernah sekali pun, tak pernah PRESSURE mira dengan isu anak. Langsung tak. Kadang2 kita yang macam hmm orang tu tny lg bila nak ada baby, kita pun jd tak sabar gak kengkadang haha terus ckp kat suami lambat kan kita nak ada anak? Jawapan dia ringkas je, belum ada rezeki lagi. Sabar laa. Eh2, dia relaks je pulak. haha So, for me, itu anugerah terindah buat mira. Suami yang sangat memahami dan penyabar serba serbi. 

Keempat, hikmah bahagia dikurniakan orang sekeliling yang selalu membahagiakan. Ada orang, dapat zuriat cepat, tapi hidup dia tak bahagia. Suami jenis keras kepala, kaki marah, apa guna anak, nanti jadi mangsa? Ada orang, dapat zuriat cepat, tapi dikurniakan keluarga yang porak peranda, bermasalah dengan keluarga mertua bla bla. Kan mira dah cakap, rezeki orang beza-beza. Dan untuk mira alhamdulillah, rezeki Allah beri keluarga yang bahagia, keluarga mertua yang sangat penyayang and sporting, adik beradik yang ramai. Tak pernah rasa tertekan pun, selalu rasa bahagia dikurniakan dua keluarga besar yang saling membahagiakan. Indah bukan? Bukankah itu rezeki yang tidak semua orang peroleh? Dan engkau masih persoalkan??

Kelima, Allah beri peluang untuk mira sendiri perbetulkan mana-mana kekurangan diri mira. Mungkin kalau jadi ummi sekarang, mira belum pandai tu, mungkin belum tau tentang itu, mungkin belum cukup sabar untuk jadi ummi, mungkin belum cukup sempurna dimata suami, mungkin belum cukup sempurna untuk jadi seorang ibu. Ya, mungkin bukan kesempurnaan yang kita perlukan, tapi at least cuba untuk menjadi yang sempurna. Allah beri peluang lebih masa lagi untuk perbaiki diri ini sebelum diberi peluang mendidik khalifah Allah kelak. Baiknya Allah bukan? Itu pun kita persoalkan lagi?

Dan lain-lain. Banyak lagi jika mahu dilistkan.

Semua orang berlumba-lumba untuk dapatkan zuriat. Untuk apa? Untuk prove yang korang normal seperti wanita lain? Ada zuriat bukan mudah sahabatku. Ada zuriat bukan sekadar, bermain-main dengan seorang bayi kecil yang comel molek. Mempunyai zuriat, kau diberi tanggungjawab besar bagi mendidik khalifah kecil itu menjadi mujahid mujahidah agama. 

Apa guna ada zuriat, jika kita sendiri seringkali marah2 pada anak2 kecil itu jika mereka tersilap? Jika kita sendiri tidak mampu memberi nasihat pada mereka kerana kita juga buat perkara yang sama? Jika kita sendiri pada satu masa kelak, berkata aku menyesal melahirkan kau? Jika anak itu tidak terbentuk dengan baik kerana silapnya didikan kita? Sudah aku katakan, zuriat itu tanggungjawab. Amanah Allah yang perlu kau pikul dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Anak soleh itu kunci untuk kesyurga, tapi bagaimana jika sebaliknya? 

Kebelakangan ni, mira selalu perhati ibu-ibu muda yang berpakaian tidak menutup aurat sepenuhnya, pakaian yang dipakai juga agak ketat, ada juga yang tidak bertudung, yang warnakan rambut sana sini, tetapi bila dapat anak, captionnya "Semoga jadi anak soleh solehah", "Semoga nanti kita sama2 dpt masuk syurga", sedangkan ibunya sendiri tidak berpakaian dengan sempurna dan tidak menutup aurat. Memang, memang kita tidak boleh menilai dari luaran, tapi sedikit sebanyak dari situ anak2 belajar. Jangan sampai satu masa, bila kita suruh, anak persoalkan semula "pakai tudung!", anak balas semula, "mak tak pakai tudung, kenapa adik kena pakai tudung?". Jangan sahabat. Disitulah nanti bermulanya silap didikan kita. Disitulah bermulanya kes-kes maksiat berleluasa, gejala sosial bermaharajalela. Thats why mira cakap, before jadi seorang ibu, kita sendiri perlu perbetulkan silap kita. Kita sendiri perlu cermin diri, inikah contoh terbaik buat anak2 aku? 

So, back to the issue orang yang suka bertanya overdose ni. Kadang2 kita perlu fikir, bila kita terlalu sibuk menjaga tepi kain orang lain sampai kita tak perasan kain kita sendiri terkoyak. Kadang2 kita sibukk mengata tentang dia, bercakap itu ini tentang dia, jangan rasa yang kalian juga takkan terkena perkara yang sama. Mungkin bukan pada diri sendiri, tapi pada anak2, pada cucu2. End up sendiri terfikir, perkara yang aku cakap dekat orang lain, kena pada batang hidung aku sendiri. 

Bertanya itu boleh, tiada masalah. Tapi kalau sudah terlalu selalu bertanya soalan yang sama, bukan sahaja buat orang rimas, buat orang sedih, malah buat orang menyampah. Kalau tanya pun, korang rasa time tu jugak ke dia boleh cakap, esok la aku kahwin, anak aku ckp dia nak ada dlm perut 2 minggu lg, anak no 2 ckp lg 2 tahun baru dia ada. Tak kan? Sbb tu semua rahsia Allah. Kita taktau, takkan tahu. So, apa point kita tanya? :) If you get what i mean? heee Belajar la hidup untuk selalu membahagiakan orang lain, inshaAllah kebahagiaan yang melimpah ruah Allah beri pada kamu kelak. Bukan bahagia dari manusia yang kita damba, tapi reda dari Ilahi yang kita inginkan. Kalau kita rasa tak perlu pun soalan tu, tak perlulah tanya. Kita sendiri taktahu life orang tu macam mana, macam mana strugglenya dia untuk cari pasangan hidup, macam mana struggle dia usaha itu ini untuk dapatkan zuriat dll. 

Ingat ni ya sahabatku semua, 

"Belajar bahagiakan orang lain, walaupun dia mungkin tidak akan membahagiakanmu, percayalah, kebahagian yang Allah beri kelak lebih dari segala yang manusia itu sendiri mampu berikan".

Spread the love, spread the positivity.

Ayuh amalkan hidup ke arah masyarakat yang lebih sihat, bebas masalah hati dan jiwa :)

Pada sesiapa yg mempunyai masalah yg sama, La Tahzan :) Allah sentiasa ada bersama. Yakin dan usaha, doa, tawakal sungguh2. Tak perlu terlalu bersedih, stress dll. Allah tunggu masa yg sesuai untuk beri kita perkara yang kita inginkan. Allah masih rindu rintihan hati dan doa sungguh2 kita. Thats why Dia belum beri. Satu masa nanti inshaAllah. Be happy k! Ingat Allah sentiasa ada dgn org2 yang bersabar :)

Got this from fb. So deeeepppp! Ahaha

Maaf atas salah silap sepanjang penulisan. Entry ni dah melangkaui beberapa entry dalam draft mira. haha Hebat isu ni. hehe Jzzk kalian kerana sudi membaca :)

Assalamualaikum. 

Entry ditaip oleh : Puan Nur Amirah Binti Hasane :)

Sunday, May 10, 2015

Resipi: Kuih Keria

Photobucket
Assalamualaikum :)

Lama betul tak update blog. Dah habis study pun busy? haha Busy kerja and bisnes pulak sekarang heee Beratur entry dekat draft ni haaa, setengah jalan lupa. haha Ada entry graduation day, entry pi umrah, entry apa lg ek. Bnyk la. hee Nnt ada masa kita update k. Tau ramai tunggu sbb ramai mesej tanya bila nk update haha InshaAllah berkobar2 ni nk update. Sebulan 2x jd la kan. hehe Ntah tetiba datang seruan nak update pulok. hihi Maybe sbb ni entry simple, so blh la update. hehe Wahai semangat, janganlah kau berlari pergi, penat berbulan-bulan den nak kejor. haha Semput. heee

So, berbalik kepada tajuk di atas. Semalam malam, mama request suruh buat keria untuk breakfast ayah hari ni. Heee Mama dgn tak yakinnya yang anak dia memang power buat kuih keria telah mencabar diri ini untuk membuat kuih keria. haha Cis. Sbb jarang buat kat rumah. Dulu study, so kat rumah sewa je selalu buat. hehe Kalau ditanya ex-housemate den kat Srwk dulu, mira memang hantu buat kuih keria sbb suka sgt. hehe My forever favouriteeee kuihhh heee Kuih keria ni juga dikenali dgn nama kuih tayar. ahaaa, sape tau? heee

Dan yg membuatkan diri ini suka sesangat adalah kerana buat dia simple sangat2 ! Fuhhh, pejam mata pun boleh buat. Ok, tipu. Bukak sebelah mata je pun blh buat. hehe Serious. So, as requested, ada yang minta resipi. Mira ni masak ke buat kuih ke memang ada perangai SUKA HATI k. So, sukatan semua adalah heeee mostly suka hati and pandai2 agak sendiri :') hahaha Tp bila baking jgn buat hal nk buat suka hati, memang akan FAILED! hehe 

Masak, semua blh masak. Tp skill tu yg penting dlm masakan. hihi Yg ni yg plg bagus bukan menuntut dgn google, tp dgn mak kita ke mak mertua ke or org yg pandai masak. Tgk sendiri dgn mata kita depan-depan. hehe Thats why bila guna resipi google, tak semua jd kan bila masak? ahaaa.Skill tu kena develop. Setiap cara diorang buat tu ada sebab kenapa buat tu dulu, kenapa masuk tu dulu dll.  

Meh,mira share step by step dia. Setiap cara nanti mira justify kenapa dan mengapa kita buat macam gitu haha Ni tips rahsia i share ni. *rahsia sgt :p haha Of course, resipi 100%  from my mom. Mira akan sgt rajin and over excited untuk belajar bila buat my favourite food. heee Mira belajar since 3 tahun lepas rasanya. Thats why selalu buat kt Srwk sbb dh pandai. hehe And skrg, ada tambahan, hubby's favourite food pun kena belajar jugak. hihi 




Bahan-bahan

1) Keledek (oren/putih) -mira guna 2 je yg saiz agak besar (Blh dpt dlm 50 ketul kuih keria rasanya) -depends ikut korg.
Beza keledek oren dgn putih? Keledek oren kurang serat berbanding putih thats why keledek oren mahal sikit. Tau tak 'serat' apa? Em Nnt mira tunjuk gambar.
2) Tepung gandum

Cara-cara
1) Potong keledek into small pieces (Supaya mudah nak empuk masa rebus)

2) Masukkan keledek yang siap dipotong kedalam kuali berisi air untuk direbus. Rebus dengan api sederhana.

3) Masukkan sedikit garam (Garam tujuan dia utk bagi rasa lemak pd keledek nnt)

4) Tunggu sehingga empuk dan toskan. (Kena tos sampai kering, kalau tak lembik nnt even masuk tepung)

5) Selesai ditos, lenyekkan keledek yg telah empuk semasa masih panas menggunakan peralatan yg sesuai. Sambil tu buang serat2 yang ada.
(mira guna alat untuk masak burger tu, yg ada lubang2. Why? Supaya serat2 dia akan melekat dekat situ and senang kita nak buang. Kenapa kena masih panas? Sbb keledek tengah betul2 lembut, nnt kang sejuk jd keras susah pulak lenyek) heee

6) Tunggu sehingga sejuk sebelum masukkan tepung.
(Again, why? Sbb bila masih panas, kita masukkan tepung nnt keledek tu menyerap tepung. Nanti rasa lembik je keledek tu. And bila kita keep on masukkan tepung lebih dari yg sepatutnya, nanti keria kita jd keras. Bila keras tak sedap la nak mkn. heee)

7) Bila dah sejukk, masukkan tepung gandum kedalam keledek yang dah siap dilenyek. Agak2 la ikut sukatan keledek korang, heee kalau macam mira, dalam 1/4 tepung gandum tu rasanya.
(Sbb part ni plg kena pandai, and mira pun buat2 pandai memang agak2 je semua tgk kesesuaian. So,i dont have the exact amount for isi tepung ni. hehe Yg penting, agak2 dah blh kepal2, okay la tu. Memang akan melekat2 dekat tangan, tp tu nnt masa nak terap akan amek peranan main dgn tepung)

8) Bila dah habis gaul, part nak terap. Masa nak amek keledek yg akan melekat2 dkt tgn, celup dulu tangan dlm tepung gandum. Then, baru amek, bulatkan and tekan jd leper.

9) Tempat untuk terap pun sila letak tepung dulu ya supaya tak melekat. Lepas tu terap guna acuan keria. Acuan ni pun celup dulu dgn tepung gandum.
(Ni semua utk elak melekat2 nnt. hehe Thats why kena pandai main tepung dkt sini. Masa nk isi tepung tu tak blh lebih2 sgt sbb bila nak terap kita akan guna lg tepung. Masa nk terap ni automatik keria tu jd just nice, tak melekat sbb ada tepung. hehe)

10) Dah siap terap, blh la panaskan kuali. Goreng keria dengan api sederhana sehingga berwarna kecoklatan. heee

11) Untuk gula, boleh pilih untuk sira(masak gula atas kuali) atau guna gula icing je. heee For me, mira tak suka sira sbb rasa manis sgt kot. Suka guna gula icing sbb lg sedap. heee

12) Gaulkan dgn gula dan Siap!

Cara-cara (Gambar)

Keledek ni jenis besar punya. heeee

Potong keledek into small pieces :)

Rebus keledek dgn api sederhana. Masukkan sedikit garam.

Rebus sampai empuk :)

Hasilnya bila dah empuk! Lepas ni kasi tos sampai hilang air rebusan tu.

Then lenyekkan guna apa2 alatan bersesuaian. Mira guna untuk buat burger tu heee
Haaa, nmpk tak ada yg melekat2 dkt besi tu? Tu la org panggil serat. If tak buang, nnt ms nak makan memg terganggu betul. haha Sbb asyik kena buang hihi

Masukkan tepung agak2 hehe

Sampai la agak2 mcm ni, dah tak melekat sgt. Ni still lembik lg tau. Masa terap nnt baru dia jd tak melekat.

Kalau blh, tempat terap alas plastik, sng tak melekat2.
Jgn lupa tabur tepung. heee

taraaaa, dh siapp. Haaa, nmpk tak dh buang serat dia pun still bnyk lg?
Sbb memg tak blh buang semua. Sikit2 mcm ni tak effect sgt bila mkn. heeee

Panaskan minyak and goreng dgn api sederhana. 
Nak cantik, jgn biar tp always golek-golekkan dia sampai jd kecoklatan.

Taraaaa, dah siap gorengg ! heeee

Then, tabur gula icing atas diaaa. Nyummm. Dah siap!


Fuhhh, penuh tak dengan tips? Haha Simple je buat dia, tp basic skills tu yg penting. Kalau tak, tak jd keria tu sbb keras/lembik. hehe Padahal buat dia guna keledek and tepung gandum je kan? Kuih plg simple mira rasa sbb tak bnyk songeh. hehe

So, all the best pada korang yg nak mencuba! Takpe sekali dua kali buat tak jadi. Yg penting semangat nk mencuba tu ada. Practice makes perfect ingat tuu. hehe Kena rajin and selalu buat inshaAllah power dah lepas ni. hiks

And so, weekend2 ni petang2 tak tau nak buat apa untuk tea time, blh la buat kuih keria yg super simple ni k! Sedap pun sedap. Nyummehhh :)

Thanks for reading!
Assalamualaikum.

Entry ditaip oleh :Puan Nur Amirah Binti Hasane :)

Monday, January 12, 2015

4 Jenama Selendang Murah Malaysia.

Photobucket
Assalamualaikum :)



Cantiknya Dato’ Siti Nurhaliza ni sekarang sejak dia sudah bertudung penuh. Sejak Siti Nurhaliza keluarkan gambar bertudung di Instagram sedikit masa dahulu ramai yang memuji cita rasa beliau dalam memilih tudung terkini. Penampilannya sentiasa menjadi buruan lensa kamera. Kalau kita lihat dengan lebih dekat, Siti ni suka gayakan tudung jenis shawl ataupun selendang. Sampai ada satu ketika tu tiba-tiba ada pulak koleksi selendang Siti Nurhaliza online dalam pasaran.

Sekarang ini pun trend selendang terkini semakin mendapat tempat dalam dunia fesyen Muslimah di Malaysia. Ianya menjadi kegemaran ramai wanita muda dan remaja di Malaysia. Senang cerita selendang sekarang adalah antara jenis tudung terkini yang paling popular di Malaysia. Selendang juga boleh didapati hampir di mana-mana sahaja.

By the way kalau anda sedang cari jenama selendang murah di bawah ini ada beberapa jenama tudung shawl murah yang mungkin you want to put in your list after this. Antara jenama itu ialah Zuco Fashion, Mawar Turkiye, Sugarscarf dan Gene Martino.




Kalau anda nak belajar cara menggayakan selendang pula, Google sahaja ataupun lihat di Youtube tutorial pakai selendang!

Thank you for reading! :)

Assalamualaikum.
..